Ignatieff’s krachtige roman over dementie

Historicus, politicoloog, romanschrijver, programmamaker, ex-politicus … de Canadees Michaël Ignatieff is zonder enige twijfel een van de meer interessante mensen die er op deze blauwe bol rondlopen. Ik volg hem al sinds begin jaren negentig, toen hij het legendarische cultuurprogramma The Late Show op de BBC presenteerde.

Ignatieff steeg nog enkele trapjes in mijn achting toen ik, aan het begin van mijn opleiding geschiedenis, in een essay las hoe hij met een subtiele zin afrekende met het academisch discours: “De prijs die men moet betalen voor de institutionalisering van de intellectueel is dat steeds minder intellectuelen in staat zijn het grote publiek aan te spreken, of een spottende blik kunnen richten op het inteeltwereldje van exclusief en duister dogma waaruit  zo’n groot deel van het academisch discours bestaat”.

Ik zou u verschillende boeken van Ignatieff warm willen aanbevelen, maar in het licht van de lancering van een publicatie op 2 december wil ik er in het bijzonder zijn tweede roman Scar Tissue (1993) uitpikken. Scar Tissue vertelt het verhaal van een moeder die strijd tegen Alzheimer, door de ogen van een van haar zonen. Een zeer ontroerend en diepmenselijk verhaal waarin Ignatieff tegelijk heel wat filosofische en intellectuele vragen verwerkt. De zoon, een filosoof die de taak van mantelzorger voor zijn moeder heeft opgenomen, stelt zich vragen over geheugen, persoonlijkheid en identiteit. De roman onderzoekt de kwetsbaarheid van het geheugen en de gevolgen van een verdwijnend geheugen. Scar Tissue werd destijds zeer goed onthaald en moest nipt de duimen leggen voor Roddy Doyle’s Paddy Clarke Ha Ha Ha dat in 1993 de Man Booker Price kreeg. Ook een geweldige roman trouwens.

Bent u ook geïnteresseerd in de link tussen erfgoed en dementie? Kom dan naar de lancering van het boek en het vormingstraject Erfgoed en dementie. Creëren van een aanbod rond reminiscentie voor personen met dementie en hun mantelzorgers op 2 december in Wetteren. Voor 17 euro krijgt u naast een boeiende avond ook het boek mee naar huis. Meer informatie vindt u hier.

Bart De Nil