Huis van Alijn experimenteert in MUSEUM-LAB

Over het museum als laboratorium voor innovatie, participatie en creatie wordt veel geschreven en gesproken. Met MUSEUM-LAB brengt het Huis van Alijn een en ander ook in praktijk.

In het kader van het project Het geluid van de dingen werd in de kapel/tentoonstellingruimte een MUSEUM-LAB ingericht. Aanleiding hiervoor waren de vragen die het Huis van Alijn zich stelde: Welk geluid moeten we bewaren voor later? Welke klanken vertellen verhalen over vroeger en vandaag? Daarom nodigt het museum iedereen uit om in het MUSEUM-LAB de klank en het verhaal van zelf gekozen voorwerpen te registreren. Het kan gaan om een Game Boy, een zak knikkers, een viewmaster, een koersfiets ... Iedereen mag zijn geluid naar het Huis van Alijn brengen.

Samen met het publiek wil het museum de impact van het luisteren in een museale context onderzoeken en bevragen én tegelijk werken aan de uitbouw van een auditieve collectie over het dagelijks leven. Dit is voor het Huis van Alijn een andere manier om de museumcollectie te onderzoeken en in kaart te brengen. Ook wordt een nieuwe vorm van participatie en creatie uitgetest. Want niet alleen beelden zijn triggers voor het geheugen, ook auditieve herinneringen genereren verhalen over vroeger en vandaag.

Sfeerbeelden van het MUSEUM-LAB vindt u hier.

Bart De Nil