Hoe kunnen musea, archieven en erfgoedbibliotheken diversiteit structureel aanpakken?

Hoe kan een erfgoedinstelling ervoor zorgen dat ze ook relevant wordt voor andere dan de traditionele doelgroepen? Het is een uitdaging waarmee veel archieven, musea en erfgoedbibliotheken worstelen. De realiteit is immers dat de aandacht voor de niet-traditionele doelgroepen, zoals etnisch-culturele minderheden of mensen met een beperking, vaak blijft steken bij een occasioneel project dat ‘erbij komt’ wanneer er eens extra middelen voorhanden zijn.

De oplossing is het 'mainstreamen' van diversiteit in de organisatie. Wat betekent dat diversiteit, in de meest brede betekenis, automatisch onderdeel wordt van de reguliere werking van de organisatie. Waarbij diversiteit structureel wordt ingebed in de publiekswerking, er gewerkt wordt aan het ontsluiten van de collectie, het gebouw toegankelijker wordt gemaakt, diversiteit ook wordt doorgevoerd in het personeelsbeleid, de collectievorming, de communicatie, enzovoort.

Om erfgoedinstellingen inzicht te geven in de meerwaarde van mainstreaming organiseert FARO samen met The National Archives van het Verenigd Koninkrijk op 20 maart 2014 de conferentie ‘Mainstreaming diversiteit’.

In het artikel ‘Archieven als educatoren’ staan enkele voorbeelden van het mainstreamen van diversiteit bij The National Archives. Tijdens de conferentie zullen de medewerkers van The National Archives hun visie op en werking rond diversiteit uitgebreid toelichten en van gedachten wisselen met Vlaamse erfgoedinstellingen die reeds een werking hebben rond één of meerdere aspecten van diversiteit.

Programma en inschrijven
 

Bart De Nil
diversiteit
The National Archives
Conferentie