Gezocht: cultureel erfgoed uit de Franse tijd

Naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo wijdt faro | tijdschrift over cultureel erfgoed in 2015 een focusdossier aan de Franse tijd. De klemtoon ligt daarbij op het roerend erfgoed. Het is immers een periode die tot hiertoe in de cultureel-erfgoedsector (vooral dan bij de publiekswerking) tussen wal en schip valt, ondanks de enorme invloed ervan op ons dagelijks leven via regelgeving en normering van onze maatschappij. Om dit focusdossier kleur te geven, zijn we momenteel op zoek naar cultureel-erfgoedobjecten uit de Franse tijd.

Het focusdossier omvat een inleidend artikel over de herdenking van de Slag bij Waterloo en enkele korte interviews met allerlei ‘fans van Napoleon’. Daarnaast tonen een beperkt aantal objecten en documenten uit de Franse tijd de impact van deze periode op de administratieve afbakening (kaarten), het rechtssysteem (Code Napoléon), de burgerlijke stand (cf. familiegeschiedenis), het onderwijs, de openbare onderstand, maten en gewichten (decimaal stelsel), de relatie tussen kerk en staat, enz.

In de gedrukte versie van het tijdschrift nemen we een selectie van een tiental items op. Andere inzendingen worden als digitale extra’s in de onlineversie van het tijdschrift opgenomen.

Hebt u in uw collectie een document, manuscript of object met een verhaal dat hiervoor geschikt is, laat het ons dan a.u.b. weten. U kan uw voorstel sturen naar Bart De Nil, bart.denil@faronet.be. De deadline voor het indienen van voorstellen is 30 januari 2015.

Redactionele richtlijnen

Na kennisgeving voor het jaareinde, is de deadline voor het aanleveren van tekst en afbeelding(en) 2 februari 2015. We ontvangen graag inzendingen die aan volgende specificaties voldoen:

Pagina 1, illustratie op volledige pagina:

  • Een ‘sprekende’ foto van het object / document van hoge kwaliteit. Voor documenten / manuscripten betekent dit dus geen platte scan. Dit mag een detail zijn, voorbeelden: foto 5, 7 en 9 in deze reeks.
  • Formaat min. 300 dpi.
  • Indien mogelijk bezorgt u meerdere afbeeldingen, zodat we bij de vormgeving kunnen bepalen welke het meest geschikt zijn.


Pagina 2, tekst:

  • Titel
  • Tekst: geen droge inventarisomschrijving van het object of document; geef beknopt het verhaal achter het erfgoeditem. Waarom is dit zo uniek of bijzonder? Of hoe is het representatief voor een archief of collectie m.b.t. de Franse tijd? Welk licht werpt het op een bepaald aspect uit die periode? Deze tekst telt maximum 300 woorden (of 1.800 tekens excl. spaties).
  • Kader: zéér korte omschrijving (bottom line) van de collectiebeherende organisatie of eigenaar en een hyperlink naar de eigen website (of naar een specifieke pagina over het geselecteerde object / document daar).


Voor meer informatie, vragen of suggesties kan u terecht bij:

 

Bart De Nil