From Dust to Digital: miljoenen beelden van 's werelds meest bedreigde archieven online beschikbaar

Naar aanleiding van de tiende verjaardag van haar Endangered Archives Programme zet de The British Library vier miljoen beelden van bedreigde archieven van overal in de wereld online en publiceert ze de gratis publicatie From Dust to Digital: Ten Years of the Endangered Archives Programme.

Sinds de start in 2004 financierde dit programma 246 projecten in 78 landen. Het programma helpt om archieven die gevaar lopen om te worden vernietigd, te worden verwaarloosd of fysiek achteruitgaan, te bewaren en gratis online beschikbaar te maken. Aan lokale gemeenschappen met beperkte middelen om archieven te bewaren en te digitaliseren, stelt het programma middelen ter beschikking. Lokale instellingen en The British Library krijgen dan digitale kopieën van de collecties. Het materiaal dat dusver werd verzameld bevat stenen inscripties, manuscripten, archiefdocumenten, kranten, foto’s en geluidsarchieven.

Een van meest opvallende projecten die beschreven worden in de publicatie From Dust to Digital zijn de inspanningen om de islamitische manuscripten van Djenné in Mali te archiveren, zelfs tijdens de periodes van onrust in de regio.

Bron: The British Library, persbericht 17 februari 2015

Bart De Nil