Eerste uitvoeringsbesluit Archiefdecreet definitief goedgekeurd

Op 21 maart keurde de Vlaamse Regering het eerste uitvoeringsbesluit van het Archiefdecreet definitief goed. Het decreet biedt aan alle openbare besturen in Vlaanderen een modern en flexibel juridisch kader om het archiefbeheer in te richten.

Dit besluit operationaliseert drie onderdelen van het decreet.

  • Het besluit zorgt voor de oprichting van selectiecommissies. Deze zullen bindende afspraken maken over de vernietigingstermijn van bestuursdocumenten. In de praktijk betekent dit dat de openbare besturen zelf zullen weten hoe lang ze hun bestuursdocumenten moeten bewaren en welke ze mogen vernietigen. Daarover bestaan op dit moment weinig uniforme afspraken, met inefficiënte bewaring tot gevolg.
  • De invulling van de kwaliteitscriteria voor archiefbeheer wordt in het besluit geconcretiseerd. De kwaliteitscriteria bieden heldere doelstellingen om de eigen informatiehuishouding in te richten, rekening houdend met de toenemende digitalisering van overheidsinformatie. Ze laten tegelijk voldoende operationele vrijheid voor de besturen om al gemaakte investeringen te laten renderen.
  • Tot slot regelt het besluit ook de uitbreiding van de dienstverlening die de Coördinerende Archiefdienst nu al aanbiedt aan de Vlaamse overheid. Daardoor zullen ook andere openbare besturen kunnen afnemen van de bestaande dienstverlening en kan deze verder op hun specifieke noden worden afgestemd.


Het besluit treedt in werking bij publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Bron: Coördinerende archiefdienst Vlaamse overheid

Bart De Nil