Digitale AV-collecties in Nederland onderzocht

Beeld en Geluid, het audiovisuele archief van de Nederlandse omroepen, publiceerde onlangs een onderzoek naar de stand van zaken van het behoud en beheer van digitale audiovisuele collecties bij cultureel-erfgoedinstellingen. In het bijzonder werd een enquête gehouden bij archieven, bibliotheken en musea die het beheer van AV-collecties niet als hun hoofdtaak hebben.

Voor deze instellingen geldt vaak dat ze slechts beperkt toegerust zijn voor het beheer van digitale audiovisuele collecties, terwijl een belangrijk deel van de verspreide AV-collecties juist hier te vinden is. Om meer inzicht te krijgen in de motieven voor eventuele behoefte aan ondersteuning werden de deelnemers aan het onderzoek verdeeld in groepen: ‘voorlopers’ en ‘volgers’. Het zal u niet verwonderen dat vooral kleinere instellingen behoren tot de groep van 'volgers'.

De conclusies die uit het onderzoek werden gehaald werden verdeeld in twee aandachtsgebieden:

  1. De behoeften die culturele erfgoedinstellingen hebben ten aanzien van opslag, beheer en toegang van hun digitale AV-collecties.
  2. Vereiste of gewenste infrastructurele aanpassingen aan de kant van Beeld en Geluid om tot een generiek dienstenmodel voor de erfgoedsector te komen.


Het - ook voor niet-specialisten - leesbaar eindrapport van dit onderzoek kunt u hier downloaden.

Bart De Nil
onderzoek
beeld en geluid
av-collecties