Dementievriendelijke musea. Binnenkort ook archieven en bibliotheken?

Met steun van de provincie Antwerpen werden onlangs een tiental dementievriendelijke gidsen opgeleid voor de streekmusea Rupelklei (Terhagen) en ‘Omtrent den Hover’. Personen met dementie kunnen er samen met hun familie en hun mantelzorgers aangepaste rondleidingen krijgen.

Dit project, 'De schatkamer van mijn verleden', kwam er op initiatief van Dementie Vlaanderen in samenwerking met de provincie Antwerpen en met ondersteuning van Expertisecentrum Dementie Orion. Hiermee wil het provinciebestuur bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving voor de groeiende groep van bijna 30.000 mensen die in de provincie Antwerpen lijden aan dementie.

Omdat dementie een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd is, wordt het dementievriendelijker maken van de maatschappij en de leefomgeving van personen met dementie steeds belangrijker. Dit kan onder meer door het ontwikkelen van reminiscentietechnieken en -instrumenten die kunnen worden gebruikt bij de therapie van personen met dementie.

Archieven en bibliotheken kunnen een enorme meerwaarde betekenen voor de reminiscentiewerking. Zij hebben immers de kennis over de lokale geschiedenis én het gedroomde materiaal in huis om een aanbod op maat rond reminiscentie voor mantelzorgers en personen met dementie te ontwikkelen. Deze lokale inbedding is zeer belangrijk bij het werken met personen met dementie. Zo kunnen archieven en bibliotheken inclusieve activiteiten aanbieden, een dienstverlening op maat ontwikkelen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers en mensen uit hun sociaal isolement halen. Tegelijk helpen ze mee aan de bewustmaking van dementie en het creëren van een dementievriendelijke samenleving.

Om lokale archieven en/of bibliotheken te stimuleren organiseert FARO samen met LOCUS en het Kennispunt Mantelzorg HOWEST op donderdag 11 juni een workshop voor tien duo’s, bestaande uit een archivaris en een bibliothecaris (of educatief medewerkers van een bibliotheek en archief) OF een medewerker van een erfgoedcel samen met een archivaris of bibliothecaris, over het ontwikkelen van een aanbod rond reminiscentie voor mantelzorgers en personen met dementie.

Het programma, alle praktische informatie en hoe u zich kunt inschrijven vindt u hier.

Bart De Nil