Deense soldaten in de Eerste Wereldoorlog

Den Store Krig is Deens voor De Grote Oorlog. Het is niet door het bingewatchen van Borgen dat mijn Deens zo goed is geworden, maar het is een tip van een Deense kennis die mij op spoor bracht van een online project over Denen die meevochten in het Duitse leger. Met een dramatisch Belgische connectie.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten ongeveer 26.000 Deenssprekende Duitsers mee met het Duitse leger. De reden hiervoor was de Deense nederlaag en de annexatie van Sleeswijk-Holstein door de Pruisen tijdens de Tweede Duits-Deense oorlog in 1864. Het gevolg was dat een groep Denen plotsklaps Duitse onderdanen werden en verplicht werden dienst te nemen in het Duitse leger.

De website Sønderjyderne og Den store krig 1914 – 1918 – inderdaad: Sleeswijkers in de Grote Oorlog – wil hun geschiedenis vertellen. Op een blog worden dagboeken, krantenartikels, soldatenbrieven en brieven van hun families gekoppeld aan data van de oorlog. Op 8 oktober verscheen een artikel over de executie van Belgische burgers. U zal moeten vertrouwen op Google Translate om het artikel te kunnen lezen. Mijn Deense kennis hoopt evenwel dat het ijzige relaas niet in de vertaling zal verloren gaan.

Op de website staat wel een uitgebreide introductie over de deelname van de Deense soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zij zagen zichzelf als Denen, spraken en schreven Deens, maar waren Duitsers burgers.

Met dank aan Mai-Britt Tollund.

Bart De Nil
Eerste Wereldoorlog