De steek van de keizer

Het was bijna volledig ingesneeuwd door de herdenking van de Eerste Wereldoorlog maar nu we 2015 naderen groeit stilaan de interesse voor de herdenking van de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo. De figuur van de Franse keizer Napoleon blijft immers tot de verbeelding spreken. Dit bleek nog maar eens vorige week, toen het prinselijk paleis van Monaco tijdens een veiling in Parijs bijna duizend voorwerpen van de voormalige Franse keizer te gelde maakte.

Tijdens deze veiling telde een Zuid-Koreaanse verzamelaar 1.884.000 euro neer voor een authentieke steek - een punthoed - van Napoleon. Het veilinghuis Osenat nabij Parijs, waar het hoofddeksel onder de hamer ging, verwachtte een opbrengst van 300.000 tot 400.000 euro. Dus op de vraag "Waar is de steek van de Keizer?" die de Nederlandse bard André van Duin in 1982 stelde, kan u vanaf nu antwoorden: "in Zuid-Korea!"

Ook faro | tijdschrift over cultureel erfgoed wijdt in 2015 een focusdossier aan de Franse tijd. De klemtoon ligt daarbij op het roerend erfgoed. Het is immers een periode die tot hiertoe in de cultureel-erfgoedsector (vooral dan bij de publiekswerking) tussen wal en schip valt, ondanks de enorme invloed ervan op ons dagelijks leven via regelgeving en normering van onze maatschappij. Om dit focusdossier kleur te geven, zijn we momenteel op zoek naar cultureel-erfgoedobjecten uit de Franse tijd.

Meer info over hoe u een erfgoeditem kan voorstellen vindt u hier.

Bron: VRT

Bart De Nil
Franse Tijd
Napoleon