De Franse periode in Vlaams-Brabant

Het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant grijpt de herdenking van 200 jaar Slag bij Waterloo aan om op 6 juni de studiedag ‘Uit de schaduw van Waterloo: de Franse periode in Vlaams-Brabant’ te organiseren. Ze zullen er enkele historici en heemkundigen over de Franse tijd in Vlaams-Brabant aan het woord laten. Het is bedoeling dat deze periode uit de schaduw van de Slag bij Waterloo te halen en haar impact op alle lagen van de samenleving in de regio te belichten. Speciale aandacht gaat uit naar de meerwaarde van archiefbronnen en literatuur voor lokaal onderzoek en naar de vertaling van dit erfgoed voor een breed publiek.

Op het programma staat een lezing van Emiel Lamberts over de dienstplichtigen in het leger van Napoleon (1805-1813). De lezing wordt gevolgd door een heemkundig forum waarop Erik Martens van de Heemkundige Kring van Huldenberg het zal hebben over de impact van de Franse overheersing op de Brabantse samenleving. Walter Evenepoel van de erfgoedvereniging Erfgoed Rausa belicht de enscenering van erfgoed uit de Franse periode.

Op 18 juni verschijnt het nieuwste nummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed met een focusdossier over de Franse Tijd. Meer info over de inhoud en mogelijkheid tot bestellen van een exemplaar buiten abonnement vindt u hier.

Op 23 juni wordt het nummer voorgesteld tijdens de seizoensafsluiter van deBuren, met een optreden van Bart Van Loo. Info en tickets (5 euro, inclusief een ex. van faro) via de website.

Foto: Kanaal van Leuven in 1804, Museum M - Leuven (Wikimedia Commons)

Bart De Nil
Franse Tijd