British Library helpt volwassenen met leerstoornissen

Erfgoedbibliotheken zijn er niet alleen voor onderzoekers, culturo’s of erfgoedliefhebbers. Dat bewijst The British Library met Between The Lines, een aanbod voor volwassenen met leerstoornissen. Deze workshop werd opgenomen in het basisaanbod van de bibliotheek. Het toont aan hoe ‘object-based learning’ in een culturele omgeving de ontwikkeling van vaardigheden bij volwassenen met leerstoornissen kan ondersteunen.

Between The Lines kwam er na feedback die de bibliotheek kreeg van een dagcentrum voor mensen met een beperking uit de buurt. Het dagcentrum stelde vast dat The British Library, net zoals de meeste musea en culturele instellingen, workshops voor kinderen probeerde te kopiëren om die dan te gebruiken voor volwassenen met leerstoornissen. Een aanpak die zelden werkt. Deze feedback leidde ertoe dat de educatieve medewerkers samen met de medewerkers van dagcentra aan de slag gingen, op zoek naar manieren om de bibliotheek open te stellen voor een breder publiek.

De uitkomst was Between the Lines, een project ontworpen samen met experts uit de dagcentra én op maat van de diverse en complexe noden van de deelnemers. Op de website van de Museums Association kunt u lezen hoe dit praktijkvoorbeeld tot stand kwam en vindt u een evaluatie. Een mooi voorbeeld van hoe erfgoedinstellingen een sociale meerwaarde kunnen creëren.

Bron: Museums Association

Bart De Nil
The British Library
leerstoornissen
Between The Lines