10.10 is Werelddag Geestelijke Gezondheid

Vandaag is het Werelddag van de Geestelijke Gezondheid onder het motto 'Samen Veerkrachtig'. Daarmee wordt opgeroepen om niet alleen je eigen mentale gezondheid in evenwicht te houden maar ook om anderen te steunen. Want door te zorgen voor elkaar zorg je ook voor veerkracht bij anderen. Ook de cultureel-erfgoedsector kan helpen! Maar hoe?

Ik zou hier een hele reeks van bespiegelingen en inzichten over het nut van interventies met cultureel-erfgoedcollecties in de geestelijke gezondheidszorg op u kunnen loslaten. Maar al sinds ik mijn eerste schrijfsels op papier heb gezet, ben ik ervan overtuigd dat de theorie uit de praktijk moet komen, en niet omgekeerd. Dus ben ik samen met Ans Van de Cotte van Erfgoedcel Viersprong en twee instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg volop bezig aan de uitvoering van twee pilootprojecten waarbij het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van patiënten het doel is. Het cultureel erfgoed zal worden ingezet als therapeutisch materiaal voor een reeks creatieve workshops. De collecties van een aantal lokale musea vormen de inspiratie en het uitgangspunt voor de eigen creaties van de patiënten.

Dat uitvoeren moet u letterlijk nemen: met de therapeuten een gedetailleerd stappenplan opmaken, een opstelling voor therapeutisch voedsel in elkaar timmeren, het samenstellen van een multi-sensoriële outreachkoffer, het uitdokteren van een scenario met een vrijwilliger, het begeleiden en capteren van de sessies met de cliënten en bewoners van de instellingen en ga zo maar door. De neerslag van deze pilootprojecten kan u lezen in de publicatie Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Het uiteindelijke doel van al deze inspanningen is om de opgedane kennis en expertise door te geven door middel van een vormingsreeks aan erfgoedprofessionals die een duurzaam aanbod voor de zorgsector willen ontwikkelen. De publicatie en vormingsreeks worden begin januari 2017 gelanceerd. Hou onze FARO-nieuwsbrief in de gaten!

Bart De Nil
welzijn
gezondheidzorg
geestelijke gezondheidszorg