Woordfront herdenkt eerste gifgasaanvallen 1915

De provincie West-Vlaanderen en de stad Tielt organiseren op zaterdag 18 april ‘Woordfront’ in Tielt. Na ‘Lichtfront’ wordt ‘Woordfront’ het tweede grote participatieproject binnen het WOI-herdenkingsproject ‘GoneWest’.

Met het ‘Woordfront’ wil GoneWest symbolisch de 1.150 dodelijke slachtoffers van de eerste geslaagde gasaanvallen herdenken. Het was immers in de Armee OberKommandantur IV in Tielt dat in 1915 het dramatische bevel werd genomen om op industriële schaal mensen uit te roeien via scheikundige stoffen. Een beslissing die haar voorgaande niet kende en die terecht in 2015 op internationaal niveau door de Verenigde Naties en meer in het bijzonder door haar organisatie OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) wordt herdacht tijdens een internationale conferentie in Ieper op 22 april 2015.

Bedoeling van het 'Woordfront' is om op 18 april in vier straten van Tielt (Hulstraat/Nieuwstraat – Karnemelkstraat/Hoogstraat – Sportlaan/Tramstraat – Ieperstraat) telkens 1.150 mensen naar elkaar toe te laten marcheren terwijl ze een tekst scanderen volgens een bepaald ritme en op specifieke muziek: 4 maal 1.150 ofwel 4.600 participanten. Elke groep acteert een emotie: woede, angst, verdriet en hoop.  

De gescandeerde woorden en de vier groepen monden uit op de Grote Markt van Tielt in een ‘woord’-apotheose. Het ‘Woordfront’ zal in totaal één uur duren, van 19.00 tot 20.00 uur.

De tekst wordt geschreven door de vooraanstaande schrijfster Saskia De Coster, de muziek door de frontvrouw van de rockformatie Amatorski, Inne Eysermans.

Wil u deelnemen aan het ‘Woordfront’? Schrijf u dan online in! Meer informatie vindt u hier.

Annemie Vanthienen
Eerste Wereldoorlog
groote oorlog
Evenement