Special Guests, onbeperkt Van Abbe over blinde en slechtziende bezoekers in het museum

Hoe is het voor blinde en slechtziende bezoekers om een museum te bezoeken? Die vraag zet het Eindhovense Van Abbemuseum centraal in deel 1 van de minidocumentaire Special guests. Onbeperkt Van Abbe. In een filmpje van een drietal minuten ervaart u hoe blinde en slechtziende bezoekers de kunstwerken in het Van Abbemuseum beleven.

Special Guests

Het filmpje vormt het eerste deel van een driedelige minidocumentaire die inzoomt op het Special Guests programma van het Van Abbemuseum. Met dit programma, dat startte in oktober vorig jaar, zet het museum de bezoeker centraal, of die nu blind of slechtziend, doof of slechtorend, of aan zijn bed gekluisterd is. Sinds de lancering werden er verschillende programma's en activiteiten ontwikkeld voor de verschillende doelgroepen. Zo kunnen blinden, slechtzienden of doofblinden deelnemen aan speciale rondleidingen waarbij originele kunstwerken of voelreplica's kunnen worden aangeraakt. Door middel van geuren, muziek, literatuur en smaak worden de kunstwerken tot leven gebracht.

Een speciaal evenement is de Young Art Night op 11 april, een 'All Inclusive Museumnacht' waarop verschillende activiteiten georganiseerd worden die alle zintuigen prikkelen. Bezoekers kunnen tijdens dit evenement ook deelnemen aan verschillende Special Guests rondleidingen. Daarnaast is er bij de verschillende activiteiten een gebarentolk aanwezig en wordt het muziekprogramma begeleid door een muziektolk.

Op 1 juni organiseert het Van Abbemuseum bovendien een symposium over 'Inclusiviteit in het museum'. Bedoeling van de dag is om vanuit verschillende perspectieven, mens - museum - maatschappij, het waarom van het inclusieve museum te bevragen. Meer informatie vindt u hier.

Ongeziene rijkdom

Op 12 mei 2014 organiseerde Blindenzorg Licht en Liefde vzw en FARO de studiedag ‘Toegankelijke rondleidingen voor blinde en slechtziende personen’. O.a. Barry Ginley presenteerde die dag wat toegankelijkheid voor een grote instelling als het V&A in Londen betekent. Lees hier na wat er in diverse sessies aan bod kwam.

Ook in Vlaanderen worden tal van initiatieven genomen om doelgroepen met speciale behoeften een zo goed mogelijke museumbeleving te bezorgen. Is uw organisatie nog op zoek naar tips om blinde en slechtziende personen voortaan op een (nog) betere manier te ontvangen? Download dan de brochure OngeZIENe rijkdom. Blinde en slechtziende bezoekers openen de blik op kunst en erfgoed met daarin tal van tips en aanbevelingen. De brochure is een uitgave van Zicht Op Cultuur (Blindenzorg Licht en Liefde)

Annemie Vanthienen
doelgroepen
blinden en slechtzienden