Mechelse vrijwilligers registreren 3.000 poppen

Vele handen maken licht werk, en ook de cultureel-erfgoedsector heeft nood aan gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers. Een mooi voorbeeld van een geslaagd vrijwilligersproject is te vinden in Mechelen, waar vrijwilligers van de Erfgoedcel Mechelen in het najaar van 2014 startten met het registreren van meer dan 3.000 poppen.

De registratie kadert in een samenwerking tussen de erfgoedcel en Het Firmament, expertisecentrum voor het cultureel erfgoed van de podiumkunsten, die is gericht op het ondersteunen van Mechelse gezelschappen in de zorg voor archieven en collecties. Binnen dezelfde samenwerking werden eerder ook de decordoeken van Circus Ronaldo geregistreerd. De poppencollectie die nu aan de beurt is, bestaat uit de collectie van theatergezelschap DE MAAN en de collectie uit de vroegere figurentheaterwerking van Het Firmament.

Elke pop wordt afzonderlijk gefotografeerd, genummerd, beschreven en opgelijst in een inventaris. Die moet er uiteindelijk voor zorgen dat Het Firmament en DE MAAN een overzicht krijgen van de poppen die zij beheren zonder dat die telkens opnieuw fysiek geraadpleegd moeten worden. Bovendien biedt een inventaris ook de mogelijkheid om een selectie te maken van de meest waardevolle en minder waardevolle poppen én kan bepaald worden welke poppen op korte termijn welke restauratiewerken zullen moeten krijgen.

Meer informatie over het vrijwilligersproject vindt u op de website van Het Firmament.

Illustratie: © Het Firmament

Annemie Vanthienen
figurentheater
poppentheater
erfgoedvrijwilligers