Historische prentencollectie UAntwerpen online

Zicht op de rede van Antwerpen door Albrecht Dürer (na 1520) of een ets van de Antwerpse haven uit 1939 door Jac. Boonen: het zijn slechts twee voorbeelden uit de meer dan 1.350 items tellende collectie prenten, litho’s en andere objecten in het bezit van de bibliotheek van de Universiteit Antwerpen. Het merendeel daarvan brengt de geschiedenis van Antwerpen in beeld. Deze waardevolle collectie kan nu door iedereen online worden doorzocht en bekeken.

Naast kaarten en allerhande plannen omvat de collectie vooral afbeeldingen van plaatsen en gebouwen, zoals de Carolus Borromeuskerk en de Sint-Jacobskerk, de Grote Markt en het stadhuis, en uiteraard ook de haven en de kathedraal. Vooral beelden uit de tweede helft van de zestiende eeuw en de Napoleontische periode zijn goed vertegenwoordigd.

Unieke verzameling gedigitaliseerd

De collectie met prenten over de stad Antwerpen werd eind jaren twintig aangelegd door pater Ferdinand Peeters, lid van de Antwerpse jezuïetencommuniteit. Het gros van de verzameling wordt vandaag bewaard en beheerd door de Bijzondere Collecties, een afdeling van de Universiteitsbibliotheek die zich bekommert om haar kostbare en kwetsbare materialen.

In 2012 startte de bibliotheek een project voor de beschrijving en ontsluiting van dit materiaal. De dienst voor bibliotheekautomatisering (Anet) ontwikkelde in samenwerking met projectmedewerker dr. Karen Bowen een softwaremodule waarmee zij de basisgegevens van de prenten kon registreren en bijkomende informatie over vervaardiger, datering, enz. aan de beschrijvingen kon toevoegen. Alle prenten werden ingescand, kregen een uniek nummer en een definitieve plaats in het magazijn waar ze bewaard worden in op maat gemaakte zuurvrije mappen.

Lees meer over het prentenkabinet van de Universiteit Antwerpen of doorzoek zelf de prentencollectie.

Illustratie: Matthias Seuter (1678 - 1757), Plan de la Ville et Citadelle d'Anvers (Plan van Antwerpen en de citadel), ets, Augsburg, 1730-1770. Collectie Prentenkabinet Bijzondere Collecties Universiteit Antwerpen, inschrijvingsnr. A030209180394B

Annemie Vanthienen