Conn3ct: 2 media, 1 verhaal

Bent u ook een fervent gebruiker van Twitter en andere sociale media? Dan hebt u meer gemeen met Erasmus en andere vijfhonderd jaar oude geleerden dan u zelf denkt. Wat precies, komt u te weten in de tentoonstelling 'Conn3ct: 2 media, 1 verhaal', die nog tot 18 december te zien is in de Paulinerkirche in het Duitse Göttingen. Dit internationaal tentoonstellingsproject is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, in nauwe samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek van Nederland, de Universiteit Antwerpen en de Provinciale Bibliotheek Limburg.

Klik, like en share

Dankzij sociale media staan we voortdurend in contact met ideeën van anderen. Welke opinies zijn trending? Wat leeft er in de samenleving? Dag na dag, uur na uur, staan we in contact met mensen die we kennen, in het echt of alleen online. Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. 

Spoelen we even terug in de tijd, zo'n vijfhonderd jaar geleden. Ook toen werd een nieuw medium volwassen: het gedrukte boek. Danzij de drukpers werd de wereld een heel stuk kleiner, net zoals dat gebeurt door sociale media nu. Voor het eerst konden geleerden, politici en andere geletterde burgers in hoog tempo hun ideeën verspreiden, veel sneller dan in brieven of handgeschreven boeken. En deze ideeën bereikten veel meer mensen.

Conn3ct: 2 media, 1 verhaal zet de huidige sociale media tegenover gedrukte boeken uit de zestiende eeuw. Op die manier onderzoekt de tentoonstelling de invloed die de komst van een nieuw medium kan uitoefenen op de mens en zijn omgeving. Hoe groeit zo'n medium uit tot een verbindende factor? Wie draagt daartoe bij? Wie controleert? En wie manipuleert? 67 vroeg zestiende-eeuwse boeken uit de collecties van de partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, de Koninklijke Bibliotheek en de Staats- und Universitätsbibliothek van Göttingen illustreren het thema. Historische werken van grote denkers en opiniemakers zoals Luther, Vives en Erasmus staan tegenover tweets en posts van hedendaagse invloedrijke personen als Barack Obama en Malala Yousafzai. Ook de tentoonstelling zelf is een sociaal medium. De bezoekers loggen in op de tentoonstellingsinstallatie en delen hun meningen en voorkeuren met elkaar. De invloed van sociale media wordt in deze expo opvallend tastbaar.

Op reis

Conn3ct: 2 media, 1 verhaal loopt nog tot 18 december 2016 in de Paulinerkirche, het historische gebouw van de Universiteitsbibliotheek van Göttingen (Duitsland). In 2017 reist de tentoonstelling door naar Nederland (Den Haag) en Vlaanderen (Antwerpen en Hasselt).

De directe aanleiding voor het initiatief is de Frankfurter Buchmesse (19-23 oktober 2016), en meer bepaald het Vlaamse-Nederlandse gastlandschap op deze editie. Beide landen stellen een ambitieus, cultureel programma samen dat in verschillende Duitse steden zal lopen. De tentoonstelling maakt daarvan deel uit. Daarnaast zal er een showcase van het project te zien zijn in het Gastpaviljoen op de boekenbeurs in Frankfurt.

Meer informatie over Conn3ct vindt u op de projectwebsite.

Bron: Vlaamse Erfgoedbibliotheek / Eigen berichtgeving

Annemie Vanthienen
sociale media
boekgeschiedenis
Evenement