Re-Org in Vlaanderen: hoe moet het nu verder?

cartoon internationaal Re-Org seminarie: how do we move forward?

Een onderzoek door ICCROM en UNESCO naar de condities van collecties in depots over de hele wereld, bracht aan het licht dat 60% van de collecties in risicovolle omstandigheden worden bewaard, als gevolg van onverantwoord beheer en registratie, ongeschikte inrichting of huisvesting.

Gelet op het feit dat gemiddeld slechts 10% van de collectie wordt tentoongesteld en 90% in depot zit, werkten ICCROM en UNESCO een reorganisatiemethode uit, Re-Org. Deze methode helpt organisaties om prioriteiten te stellen indien de conditie van de collecties in depot problematisch en uitzichtloos is. Aan de hand van een zelfevaluatie wordt de organisatie aangespoord om de eerste stappen te ondernemen naar een verantwoord depotbeheer.

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium engageert zich om, met FARO, de Fédération de la Wallonie-Bruxelles en de provincie Antwerpen als partners, deze tool toe te passen in musea, die op hun beurt in de tweede fase andere musea zullen helpen. Voor Vlaanderen betreft het de volgende musea (en hun partnerinstellingen): Tabaksmuseum Wervik (Bakkerijmuseum Veurne), Groeningemuseum Brugge (Gruuthuusemuseum Brugge), TRAM41 Turnhout (Fotomuseum Antwerpen), M HKA (Stedelijke Musea Hasselt). Het Kasteel van Gaasbeek werd eveneens geselecteerd als partnermuseum van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG).

Op een internationaal seminarie op 28 en 29 september 2016 stelden deze musea met trots hun resultaten voor. Aan het einde van het seminarie reflecteerden alle deelnemers over de vraag: hoe moet het nu verder? Iedereen was akkoord dat dit nog maar de eerste stap is en dat een opgeruimd depot niet de illusie mag wekken bij de directie dat daarmee de kous af is. Een verantwoord depotbeheer heeft evenzeer te maken met het bijhouden van de standplaatsregistratie van de collectie, het onderhoud van de depotruimtes, geschikt meubilair en uitrusting, depotbeheersprocedures, conditiecontroles, geïntegreerde pestbestrijding, klimaatbeheersing … 

Het KIK werkt verder samen met onder andere FARO over hoe het nu verder moet, met andere woorden: hoe kunnen we de collectiebeherende organisaties verder begeleiden en stimuleren naar een depotbeheer volgens de regels van de kunst? Wordt vervolgd.

Zie ook:


Cartoon: Christopher Malapitan

Anne-Cathérine Olbrechts
UNESCO
musea
Re-Org
depotbeheer
ICCROM
collectiemanagement
Seminarie