Klaar voor een calamiteit

Workshop collectiehulpverlening bij calamiteiten FARO en HELICON

Op 5 en 6 oktober organiseerde FARO een cursus collectiehulpverlening bij calamiteiten in het provinciale multidisciplinair opleidingscentrum voor professionele veiligheidstrainingen Campus Vesta te Ranst. Medewerkers uit archieven en musea werden klaargestoomd om de juiste eerste hulp op erfgoed uit te voeren in noodsituaties zoals wateroverlast, brandschade en bouwstof. De cursisten deelden hun ervaring met noodsituaties en werden ingeleid in de logistiek van het beredderen van calamiteiten.

De cursisten kregen niet alleen theorie over de verschillende stappen in een noodsituatie (eigen veiligheid eerst, registratie, triage en stabiliseren van voorwerpen, taakverdeling) maar ze gingen vooral aan de slag bij scenario's met dummies van waterschade, brandschade en bouwstof. De blindlooppistes van de provinciale brandweeropleidingen zijn hiervoor heel geschikt.

Helicon Conservation Support, een bedrijf dat ervaring heeft met onder andere het beredderen van calamiteiten, gaf de cursus en heel wat praktische tips. Aan het einde van de workshop waren de cursisten ervan overtuigd klaar te zijn voor een noodsituatie.

Wilt u ook een dergelijke cursus volgen, mail dan naar anne-catherine.olbrechts@faro.be. In de toekomst organiseren we dergelijke cursussen ook in uw regio.

Een kort introductiefilmpje vindt u hieronder. Meer korte teasers over het behandelen van waterschade en het verwijderen van los roet vindt u via het YouTube-kanaal van FARO.

Anne-Cathérine Olbrechts
cursus collectiehulpverlening calamiteiten veiligheidszorg preventieve conservering
Cursus