Pulse Trefdag 2016

Pulse, transitienetwerk cultuur, trefdag, duurzaamheid

Op 27 oktober organiseert Pulse, transitienetwerk cultuur, zijn jaarlijkse trefdag. Tijdens deze trefdag wordt dit jaar middels lezingen, workshops en praktijksessies nader ingezoomd op de principes van de circulaire samenleving. Dit is een samenlevingsmodel waarbij vernieuwing en vooruitgang vertrekt van hergebruik, recyclage, herstelling en herbestemming. Kwesties die natuurlijk ook centraal staan in heel wat erfgoedpraktijken.

Voor erfgoedwerkers staan dan ook heel wat boeiende zaken op het programma. Graag wijzen we op de uiteenzetting van CIFAL Flanders over Agenda 2030 en de Sustainable Development Goals (SDG’s, i. e. de opvolgers van de Millenniumdoelstellingen) van de Verenigde Naties. Deze uiteenzetting wordt gevolgd door een praktijksessie waarbij voor verschillende culturele deelsectoren nagegaan wordt hoe de SDG’s een leidraad kunnen vormen voor de dagdagelijkse werking.

In een andere sessie praten medewerkers van het Museum Plantin-Moretus op openhartige wijze over hun pogingen om een meer sociaal en ecologisch duurzame instelling te worden. Het spreekt voor zich dat dit een proces is van vallen en opstaan, waarbij sommige zaken relatief vlot gaan (het laaghangend fruit) maar andere - ondanks alle goede bedoelingen - helemaal de mist in gaan.

Hebt u trouwens zelf vragen over de wijze waarop u de ecologische voetafdruk van uw organisatie of instelling kunt verkleinen? Dan kunt u terecht bij een echte ecodokter die u graag gepast advies en nuttige tips geeft.

U leest het, ook dit jaar kunt u de Pulse trefdag niet zo maar links laten liggen ...

Alexander Vander Stichele
duurzaamheid
ecologie
Pulse ecologie transitie
Evenement